Open Vld Affligem vraagt een centraal aanmeldingsregister

Sinds twee weken kunnen ouders hun kinderen inschrijven voor volgend schooljaar in één van de Affligemse basisscholen. Er heerst echter ongerustheid over plaatsgebrek. "Het fenomeen van de kamperende ouders aan de schoolpoort dreigt zich binnen afzienbare tijd ook in onze gemeente te manifesteren," stelt Tim Herzeel, fractieleider van Open Vld in de gemeenteraad. "Wij willen echter een constructief voorstel maken richting meerderheid. Vandaar dat Open Vld Affligem vraagt om een centraal aanmeldingsregister."
 
Een gelijkaardig systeem bestaat vandaag al in Dilbeek en Asse, en ook de stad Antwerpen zal het vanaf volgend jaar invoeren voor zowel de basis- als de secundaire scholen. 
Het werkt als volgt: gedurende enkele weken registreren ouders hun kinderen via een website. De school naar keuze wordt aangeklikt en ook de afstand tot thuis wordt vermeld. Nadien is online registratie niet meer mogelijk en bepaalt het systeem, op basis van de opgegeven criteria, in welke school kan worden ingeschreven. Het maakt dus niet uit wanneer precies wordt geregistreerd. Bijgevolg wordt kamperen aan de schoolpoort nutteloos.
 
Tim Herzeel: "Zo een centraal aanmeldingsregister heeft alleen maar voordelen. De scholen laten eerst weten hoeveel plaatsen er vrij zijn, en zo is ook de gemeente perfect op de hoogte. We zien dat het systeem in de andere gemeenten echt wel werkt, tot grote tevredenheid van scholen en ouders. Bovendien is het vrij eenvoudig en goedkoop te maken."
Ouders zijn niet verplicht om te registreren. Zij die zich niet online aanmelden zullen pas later op het jaar hun kind kunnen inschrijven, op de gewone manier, en nadat alle plaatsen aan de gebruikers van het register zijn toegewezen. Kinderen van personeelsleden en ook broers en zussen blijven buiten het systeem en behouden hun gegarandeerde voorrang. 
"Als een stad als Antwerpen dit kan realiseren, dan toch zeker ook Affligem?" besluit Tim Herzeel.