Kamperende ouders aan de schoolpoort: nu ook in Affligem?

Sinds dinsdag 21 maart kunnen ouders hun kinderen inschrijven in één van de vijf basisscholen in onze gemeente. Iedereen hoopt uiteraard dat zijn of haar kind op 1 september kan starten in de kleuterklas naar keuze. Of dit echter mogelijk zal zijn, is maar de vraag. Afhankelijk van het geboortejaar van het kind kunnen de scholen slechts een beperkt aantal nieuwe leerlingen toelaten. Dit heeft tot gevolg dat sommige ouders al vanochtend vroeg, voor dag en dauw, aan de schoolpoort op wacht stonden. Anderen schreven hun kind in meer dan één school in, om zo toch maar zeker te zijn van een plaats. Plaatstekort dreigt ook in het lager onderwijs. 
 
Deze situatie zal in de nabije toekomst alleen maar verergeren. Dit wordt bevestigt door een grootschalig onderzoek van de Vlaamse overheid. Prognoses hieruit wijzen op een toename van meer dan 200 nieuwe leerlingen in de Affligemse scholen tegen schooljaar 2020-'21. Het gemeentebestuur heeft dit einde 2015 al kunnen vaststellen, nadat Open Vld-gemeenteraadslid Tim Herzeel hierop had gewezen. Tot dusver heeft de meerderheid van CD&V en N-VA geen concrete acties ondernomen. Ter vergelijking: momenteel tellen alle vijf scholen samen een 800-tal leerlingen. 
 
Het gevolg is dat zowel ouders als scholen in onzekerheid blijven. Open Vld Affligem roept de meerderheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen. Een realistisch actieplan is nodig om te voorkomen dat dit probleem nog groter wordt.