Open Vld eist meer financiële transparantie rond het nieuwe rustoord

Voorpagina Burgerkrant Flash aangaande rusthuis

Dankzij Open Vld Affligem komt er een financiële commissie die de hopelijk nodige transparantie rond het rusthuis kan verzorgen.

Ook Open Vld wil een nieuw rustoord in onze gemeente, maar dan wel zonder financiële kater. Het nieuwe rustoord moet betaalbaar blijven, zeker ook voor de toekomstige bewoners. Daarom vroeg én kreeg Open Vld de oprichting van een financiële commissie.

Tim Herzeel: "Ook Open Vld wil een nieuw rustoord voor onze gemeente, maar dan wel zonder financiële kater."

Rusthuis AffligemDe nieuwe financiële commissie zal toezicht houden op de uitgaven. Voor ons mag de bouw van het rustoord namelijk niet verworden tot een koste wat het kost te realiseren prestigeproject. In het huidige financiële plan voorziet de private partner een stijging van de dagprijs van 39 naar 65 euro. Dat is een stijging van 66%! En als de kosten nog meer oplopen dan nu al voorzien, gaat het dan nog duurder worden? Daarom hebben wij er dan ook op aangedrongen dat de beheerders van het OCMW en de gemeente voortaan worden bijgestaan door de ontvangers van de gemeente en het OCMW. Zo wordt de financiële controle op de private partner verhoogd. Dat de meerderheid ons in deze is gevolgd, maakt ons niet euforisch. Immers, dit zal slechts een extra controle zijn.

Macht uit handen

De macht om zaken ten gronde aan te pakken, gaf de meerderheid echter al uit handen in de opgestelde statuten van de vzw. De private partner kreeg immers 2/3 van de stem-gerechtigde leden en kan zo quasi alles door de strot van onze gemeente duwen. Wij hebben de meerderheid hiervoor gewaarschuwd, maar men had er geen oren naar... Al maanden klaagt Open Vld het mistige financieel beheer van de privé-partner aan bij de realisatie van het nieuwe Rustoord Van Lierde. Keer op keer hebben wij moeten vaststellen dat de private partner, die zich zowel financieel als juridisch goed laat bijstaan, het OCMW en de gemeente steeds in snelheid neemt. Ludwig Berlo is onze verkozene in het vast bureau van het OCMW. Hij heeft - met zijn jarenlange ervaring als boekhouder - moeten vaststellen dat zowel de voorgelegde jaarrekeningen als budgetten ofwel niet correct ofwel onvolledig zijn. De private partner schuift met posten binnen de boekhouding en legt niet alle uitgavestukken voor.

Tim Herzeel: "De kosten stapelen zich nu al op tot meer dan 400.000 euro, zonder dat er nog maar één steen werd gelegd."

Luxues dineren

Verder stellen wij vast dat de beheerders van de nieuwe vzw er een royale levenswandel op na houden. Op minder dan een week tijd wordt er bijvoorbeeld tweemaal luxueus gedineerd, de kosten worden verhaald op de nieuwe vzw Van Lierde. Zijn Visa-kaarten voor de beheerders het volgende? Hoe kan CD&V dergelijke misbruiken accepteren? Dit is echter slechts het topje van de ijsberg. Zo stapelen de kosten zich op. Het bedrag dikt aan tot meer dan 400.000 euro zonder dat er nog maar één steen werd gelegd. Wij stellen ons oprecht de vraag waar dit financieel verhaal zal eindigen… De private partner bracht "haar kennis en expertise" in, maar gaat dit nu nogmaals in rekening brengen onder de vorm van erelonen en kosten. Dit is onaanvaardbaar.